نیازمندیها - آگهی رایگان


نیازمندیهای مهناد -درج آگهی رایگان - تبلیغات رایگان - تبلیغات اینترنتی - خرید و فروش بی واسطه

نظر
&

استاد دانشگاه: توسعه زیرساخت‌های مجازی، رونق‌بخش اقتصاد آسیب‌دیده از کروناست


 

 

  • استاد دانشگاه: توسعه زیرساخت‌های مجازی، رونق‌بخش اقتصاد آسیب‌دیده از کروناست

    امیر سروستانی، جمعه در گفت‌ و گو با ایرنا با بیان اینکه در شرایط بحرانی بیش از هر چیز نگرش اقتصادی باید تغییر کند، اظهار داشت: باید از فعالیت‌های سنتی به سمت فعالیت‌های نو مبتنی بر حوزه مجازی حرکت کنیم. سال‌هاست از دولت الکترونیک سخن می‌گفتیم اما عملا اراده‌ای در تحقق آن وجود نداشت، با شیوع کرونا در دو سه ماه اخیر بسیاری از قوانین دست‌ و پاگیر در این حوزه از میان رفت و کاغذ بازی اداری(بروکراسی) حذف شد، همین مساله باید در اقتصاد هم شکل گیرد.

    وی بیان کرد: در این مدت شاهد بودیم که شرکت‌های نوپا (استارتاپ‌ها) که در یکی دو سال اخیر در اقتصاد نمود یافته‌اند، با شیوع کرونا شکوفا شده‌اند و آنها بهترین فرصت را برای توسعه در دست دارند، این موارد تغییراتی است که در اقتصاد رخ می‌دهد و ناگزیریم به سمت آن گام برداریم.

    تحولات مثبت در انتظار فعالیت‌های الکترونیکی

    استاد حسابداری دانشگاه فنی و حرفه‌ای باهنر شیراز با بیان اینکه با شیوع کرونا، مطالبه کلیت جامعه و رویکرد نظام و دولتمردان به ‌سوی ایجاد تغییرات برای فعالیت در بستر الکترونیک و فضای مجازی است، افزود: با فرض عملی‌شدن چنین اقدامی، در بلند مدت تحولات مثبتی از منظر تغییر زیرساخت‌ها، تغییر نگرش اقتصاد و فرآیندها رخ خواهد داد.

    وی، تاثیری که کرونا در کشورهای در حال توسعه بر جای می‌گذارد با کشورهای توسعه‌یافته را مقایسه کرد و گفت: کشورهای توسعه‌یافته، بسیاری از مراحل را از پیش طی کرده‌اند به عنوان مثال زیرساخت‌های الکترونیک خود را توسعه داده‌اند. اما در صورت ادامه بیماری در کشورهای در حال توسعه، شاهد تغییرات بیشتری خواهیم بود زیرا مردمان این کشورها ناگزیرند خود را بیشتر با شرایط تطبیق دهند.

    سروستانی، با تاکید بر اینکه برای زیست بهتر در ایران پس از کرونا باید حوزه‌هایی همچون سازمان پدافند غیرعامل تقویت شود، بیان داشت: این سازمان هیچ‌گاه پیش از این مثلا در حوزه آموزش دانشگاهی پیش‌بینی نکرده بود که ممکن است روزی ارتباط حضوری با دانشجویان قطع شود بنابراین برای توسعه زیرساخت‌های الکترونیک در مراکز علمی و آموزشی ورود نکرده بود، درواقع پیش‌بینی حوادث غیر مترقبه نشده بود، گرچه در نهایت دانشگاه‌ها خود را با تغییرات تطبیق دادند.

    وی ادامه داد: توجه به تامین امنیت فضای مجازی برای توسعه کسب و کارهای دیجیتال و استفاده بیشتر از نرم‌افزارها و امکانات نیز در این زمینه ضروری است، همچنین نباید از حمایت از شرکت‌های نو پا (استارتاپ‌ها) و افراد خوش‌فکری که می‌توانند با در اختیار داشتن امکانات تحولاتی را ایجاد کنند، غافل شد.

    فرهنگ‌سازی برای همراهی مردم در بحران‌ها ضروری است

    به گفته این استاد دانشگاه، همچنین فرهنگ‌سازی نیز باید به‌مثابه یکی از موضوع‌های بسیار مهم در کنترل بحران‌ها در نظر گرفته شود، چراکه برای مثال در شیوع کرونا شاهد آن هستیم گاه مردم به توصیه‌ها اعتنایی نمی‌کنند، مثلا از مردم در درخواست می‌شود مسافرت نروند اما مشاهده می‌کنیم جاده‌ها شلوغ است، چنین مساله‌ای نیازمند فرهنگ‌سازی جدی است و باید دید چرا برخی مردم در زمان بحران از تصمیمات حوزه مدیریتی تبعیت نمی‌کنند؟

    سروستانی، در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تغییرات اقتصادی کرونا در سطح استانی از تغییرات حوزه ملی اندکی متفاوت است، اظهار داشت: این موضوع به‌ویژه در استان‌هایی که آنچنان صنعتی نیستند و اقتصادشان بیشتر مبتنی بر گردشگری و درمان است، بیشتر به چشم می‌خورد.

    بخش خدمات در فارس بیش از همه تحت تاثیر کروناست

    وی افزود: درواقع باید گفت استان‌هایی مانند فارس به لحاظ اقتصادی بسیار تحت‌تاثیر منفی شیوع ویروس کرونا قرار گرفته‌اند، از سوی دیگر هم باید به کاهش چشمگیر درآمدها در حوزه توریست درمانی اشاره کرد، زیرا اقتصاد این حوزه ظرف سال‌های اخیر در فارس بسیار رشد کرده بود.

    سروستانی اضافه کرد: از آنجا که شیراز یکی از قطب‌های مهم پزشکی کشور به‌شمار می‌رود، همه‌ساله پذیرای بیمارانی از کشورهای مختلف جهان بود که در کنار بهره‌مندی از خدمات درمانی در زمینه گردشگری تاریخی و فرهنگی نیز فعال بودند و از چند منظر برای استان درآمدزایی می‌کردند اما شیوع کرونا بهترین فرصت سالانه یعنی سه ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت را سوزاند.

    این استاد دانشگاه با بیان اینکه در کشورمان صنایع مختلف تحت تاثیر منفی شیوع کرونا قرار گرفتند، گفت: عمدتاً مناطق صنعتی، کمتر از کرونا تاثیر پذیرفتند بدین‌معنا نمی‌توان کارخانه‌ای را یافت که به ‌صورت بلندمدت تولید را متوقف کرده باشد. حتی در برخی حوزه‌ها فعالیت کارخانه‌ها دوچندان شده است و تاثیر مثبت پذیرفتند، مثلا در صنایع شوینده و غذایی.

    سروستانی ادامه داد: اما در جمع‌بندی کلی، اثر منفی کرونا بر اقتصاد بیش از اثرات مثبت آن است، با این حال، دولت تلاش می‌کند که از تبعات اقتصادی کرونا بکاهد، برای نمونه باید به دستور بازگشایی اکثر صنایع و مشاغل و حتی مراکز تفریحی اشاره کرد که همگی در راستای کاهش آسیب‌های اقتصادی به ‌شمار می‌رود.

    نباید از ترس مرگ خودکشی کرد

    وی، با بیان اینکه رهایی از تاثیرات منفی کرونا بسیار زمان‌بر است و نمی‌توان برای آن بازه‌ای یکی‌دو ماهه تعیین کرد، گفت: نباید از ترس مرگ خودکشی کنیم، اگر موضوع اقتصاد را رها کنیم، معیشت مردم بیش از پیش تحت تاثیر قرار می‌گیرد، برخی نیز در این میانه به دولت انتقاد می‌کنند که چرا دستور بازگشایی مشاغل را صادر کرده است اما نباید از یاد برد که معیشت مردم بالاخره باید تامین شود و توان و محدودیت‌های دولت اجازه نمی‌دهد که بتواند در طولانی‌مدت به اقشار مختلف یارانه پرداخت کند.

    سروستانی، بحران کرونا را مهم‌ترین بحران دهه‌های اخیر برشمرد و بیان کرد: به 2 دلیل باید از کرونا به عنوان بحرانی جهانی یاد کرد، نخست ویژگی واگیر بودن بیماری و دیگر، فراگیری بیماری در کشورهای توسعه‌ یافته است.

    وی ادامه داد: تقریبا هیچ کشور صنعتی به جز استرالیا و نیوزیلند وجود ندارد که موفق به کنترل بیماری شده باشد اما در سایر نقاط که اقتصاد جهان به آنها وابسته است، شیوع کرونا آسیب‌های جبران‌ناپذیری بر پیکره اقتصاد بین‌الملل وارد آورد، برای نمونه شاخص بورس آمریکا به شدت سقوط کرد، در حالیکه رونق‌گیری حوزه سرمایه یکی از دستاوردهای دولت ترامپ به‌شمار می‌رفت، افزون بر این قیمت نفت به کمترین میزان در دهه‌های گذشته رسید.




نیازمندیهای مهناد -درج آگهی رایگان - تبلیغات رایگان - تبلیغات اینترنتی - خرید و فروش بی واسطه

نظر
&

«کوسه» در نیاوران مقابل دوربین رفت


 

 

  • «کوسه» در نیاوران مقابل دوربین رفت

    به گزارش بیتا فیلم، فیلم سینمایی کوسه به کارگردانی علی عطشانی و تهیه‌کنندگی سید محمد احمدی که پیش تولید آن از چندی پیش با رعایت کامل دستورالعمل‌های بهداشتی آغاز شده بود، در لوکیشن اصلی فیلم در نیاوران کلید زده شد.

    تاکنون حضور مهدی هاشمی، مهران احمدی، سیما تیرانداز، بهناز جعفری، ریحانه پارسا، محمدجواد جعفرپور، مهسا کامیابی و پژمان جمشیدی که بر اساس فیلمنامه‌ای از پیمان عباسی ساخته می‌شود، قطعی شده است و بازیگران دیگر نیز به زودی معرفی خواهند شد.

    عوامل اصلی این فیلم عبارتند از: کارگردان: علی عطشانی، تهیه‌کننده: سید محمد احمدی، علی عطشانی، نویسنده: پیمان عباسی، طراح صحنه و لباس: مجید علی‌اسلام، مدیر فیلمبرداری: محمود عطشانی، صدابردار: محمد شاهوردی، طراح چهره‌پردازی: امید گلزاده، چهره‌پرداز: فرزانه زردشت، دستیار کارگردان و برنامه‌ریز: وحید مهین دوست، موسیقی: پوریا حیدری، پشتیبانی فنی: حیدر احسانی، مدیر تولید: سعید دلاوری، مدیر تدارکات: مهدی عباسی‌پور، مدیر امور بین‌الملل: امید چوگانی، مدیر تبلیغات: سید محمدصادق لواسانی، تیم تبلیغات: شراره داودی، مهسا مرزبان، عکاس و کارگردان فیلم پشت صحنه: بابک برزویه، مجری طرح: بیتا فیلم تهران، کارشناس فیلمنامه بیتافیلم: سامان صادقی‌مهر، مشاور رسانه‌ای و مدیر روابط عمومی بیتافیلم: مریم قربانی‌نیا.




نیازمندیهای مهناد -درج آگهی رایگان - تبلیغات رایگان - تبلیغات اینترنتی - خرید و فروش بی واسطه

نظر
&

توسعه گردشگری مازندران به اصلاح قوانین مرتبط نیاز دارد


 

 

  • توسعه گردشگری مازندران به اصلاح قوانین مرتبط نیاز دارد

    سیف‌الله فرزانه در نشست خبری پایان تور آشناسازی تعدادی از خبرنگاران با زیرساخت‌های گردشگری استان و روند رعایت پروتکل‌های بهداشتی در تأسیسات گردشگری که به میزبانی مجموعه تفریحی سرای سیمرغ محمودآباد برگزار شد، افزود : یکی از مشکلات اساسی ما برای توسعه گردشگری وجود قوانینی است که در حوزه‌هایی مانند منابع طبیعی یا راه از چند دهه پیش وضع شده‌اند و هنوز هم به روز نشدند.

    وی خواستار توجه همه دستگاه‌های اجرایی و خدماتی استان به صنعت گردشگری شد و اظهار کرد: ما در مسیر توسعه گردشگری مازندران یک سری چالش‌های قانونی داریم و ضروری است که این قوانین اصلاح شوند. برای مثال طبق قانون در مازندران برای ایجاد زیرساخت‌های گردشگری از نقطه آکس جاده باید 120 متر عقب برویم. در بسیاری از مناطق ساحلی استان در ضلع شمالی جاده کناره اصلا این مقدار زمین وجود ندارد که بتوان عقب‌نشینی کرد. معتقدم که تأسیسات گردشگری حتما باید جدا از سایر تأسیسات دیده شوند.

    این مسئول تحقق اشتغال پایدار گردشگری در مازندران را مستلزم حمایت همه دستگاه‌ها و نگاه فرابخشی به این صنعت دانست و گفت: وقتی محورهای اصلی ما یعنی سوادکوه، هراز و چالوس ترافیک دارد، نگاه مسافر به اداره کل گردشگری است. وقتی زباله‌ها مدیریت نمی‌شود باز هم گردشگر و مسافر ، دستگاه گردشگری را مسئول می‌داند. زمانی که یک پروژه زیرساختی به سرانجام نمی‌رسد هم انگشت اتهام گردشگر به سمت این نهاد است. در حالی که همه دستگاه‌ها باید در حوزه‌های مختلف از گردشگری حمایت کنند.

    ادغام غیرکارشناسی سه نهاد در یک سازمان

    مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران یکی از دلایل بروز مشکل در پیگیری‌ها و برنامه‌ریزی‌های مرتبط با مسئولیت‌های این اداره کل را ادغام غیرکارشناسی سه سازمان در یک مجموعه برشمرد و خاطرنشان کرد: بارها گفتم که ادغام سه نهاد تخصصی در یک نهاد اشتباه بود. چون سه سازمان حرفه‌ای بدون کارشناسی به یک سازمان آماتور تبدیل شد. هرچند که مدتی است سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به وزارتخانه ارتقاء یافت ، اما باید در نظر داشته باشیم که این وزارتخانه نوپاست و برای به نقطه مطلوب رسیدن به زمان و حمایت نیاز دارد.

    فرزانه ایجاد اشتغال پاک و پایدار را مهم‌ترین اولویت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عنوان کرد و افزود: برای تحقق اهداف گردشگری در اشتغالزایی تقویت بخش خصوصی را یک اصل مهم می‌دانیم و در این راستا لازم است که ما به عنوان بخش دولتی از تصدی‌گری فاصله بگیریم و نقش تسهیل‌گر را ایفا کنیم تا بخش خصوصی با حمایت دولتی بتواند در این حوزه فعالیت کند و گردشگری پویا بدون فعال شدن بخش خصوصی امکانپذیر نیست.

    این مسئول با اشاره به وجود ظرفیت‌های بسیار زیاد و مناسب گردشگری در مازندران و به ویژه غرب استان گفت: با رفتارها و درخواست‌هایی مانند جدایی غرب از شرق مازندران و تکه کردن این استان به شدت مخالفم. اگر قوانین اصلاح و در واگذاری‌ها نیز درست عمل شود و دستگاه‌های اجرایی و خدماتی به صورت یکپارچه از گردشگری حمایت کنند، همه نقاط استان و به ویژه غرب مازندران می‌تواند با گردشگری به طور کامل از نظر اقتصادی تأمین شود.

    فرصت اقتصادی آب‌بندان و بناهای میراثی

    مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران با اشاره به وجود آب‌بندان‌ها به عنوان یک ظرفیت مهم در اقتصاد کشاورزی و گردشگری استان، اظهار کرد: همواره تأکید کرده‌ایم که اولویت اول استفاده از آب‌بندان باید کشاورزی باشد. اولویت دوم پرورش ماهی، اولویت سوم زیست پرندگان و اولویت چهارم هم گردشگری. ما در مازندران 812 آب‌بندان داریم که 109 آب‌بندان مستعد فعالیت گردشگری تشخیص داده شدند. در شهرستان‌ها استقبال مردم برای بهره‌برداری گردشگری از این زیرساخت‌های آبی زیاد بود. برای واگذاری عجله نکردیم و حتی گفتیم سرمایه‌گذار را ما تعیین نمی‌کنیم. اما دست دولت را کوتاه کردیم و کار را به دست بخش خصوصی دادیم. چون معتقدیم هر آب‌بندان متعلق به مردم همان روستاست.

    فرزانه به حمایت از سرمایه‌گذاران در قالب واگذاری بناهای میراثی تحت مالکیت این دستگاه اشاره کرد و افزود: پارسال چهار بنای تاریخی شامل خانه منوچهری آمل، خانه رمدانی ساری، خانه آقاجان‌نسب بابل و کاخ چایخوران چالوس در قالب طرح صندوق احیاء بناهای تاریخی به بخش خصوصی واگذار شد. البته این موضوع ابتدا مخالفانی داشت. اما اثرات مثبت آن به مرور دیده شد. قصد داریم به این روند سرعت بدهیم و امسال نیز قرار است چهار بنای ثبت شده دیگر از طریق صندوق احیا برای بهره‌برداری به بخش خصوصی واگذار شود.

    این نشست آخرین بخش از تور رسانه‌ای ویژه تعدادی از خبرنگاران رسانه‌های مختلف مازندران بود که از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روز پنجشنبه پنجم تیر تدارک دیده شد تا اصحاب رسانه در کنار آشنا شدن با برخی زیرساخت‌های گردشگری و پروژه‌ها، در جریان روند جدید ارائه خدمات در شرایط کرونایی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی نیز قرار بگیرند.




نیازمندیهای مهناد -درج آگهی رایگان - تبلیغات رایگان - تبلیغات اینترنتی - خرید و فروش بی واسطه

نظر
&

خبرگزاری فارس - نامه تاجگردون به کمیسیون تحقیق و توکلی


 

 

  • خبرگزاری فارس - نامه تاجگردون به کمیسیون تحقیق و توکلی

    به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، غلامرضا تاجگردون منتخب مردم گچساران در مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای توضیحاتی درباره نامه‌ احمد توکلی رئیس هیئت مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت به اعضای کمیسیون تحقیق اعتبارنامه مجلس یازدهم ارائه کرد.

    متن نامه تاجگردون که خطاب به رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت نوشته شده است به شرح زیر است: 

    جناب آقای احمد توکلی

    رئیس محترم هیات مدیره دیده بان شفافیت

    مرقومه جنابعالی خطاب به کمیسیون تحقیق مجلس شورای اسلامی در خصوص اعتبار نامه اینجانب که آن را از طریق رسانه‌های مختلف منتشر کرده اید، موجب شد که علیرغم اینکه تا پایان روند بررسی اعتبارنامه قصد پاسخگویی به تهمت‌ها و افتراها که موجب تشویش اذهان عمومی می‌شود را نداشتم، اما به دلیل حسن نظری که در شما سراغ دارم، تصمیم گرفتم که پاسخ اجمالی به سخنان شما که براساس اطلاعات نادرست ارائه شده به جنابعالی مطرح شده است، بدهم و امیدوارم که با اشراف بر اطلاعات دقیق و درست و با حسن نظر و درایت خویش به قضاوتی عادلانه در این خصوص بپردازید.

    در این چند ماه پیش، حین و پس از انتخابات، آماج تخریب فضای رسانه ای و غیر رسانه ای داخلی و خارجی قرار گرفته ام و اگر چه به دلایل مختلف بر آنم که ریشه همه این حملات، در یکجا نهفته است و در موعد و مکان مقرر به طور ویژه به آن خواهیم پرداخت.

    اما با تاسی به فرامین دینی هیچگاه به آنان به صورت رسانه ای پاسخ نداده ام اگر چه همیشه سعی کرده ام که صادقانه در مراجع رسمی پاسخگو بوده و خود را ملزم به رعایت این امر می‌دانم. همانگونه که مولا علی علیه السلام می‌فرمایند: «من ضن یعرضه فلیدع المراء» هرکسی که می‌خواهد آبروی خود را حفظ کند باید از جدال بپرهیزد و من نیز بر این باور و برای پیشگیری از آشفتگی جامعه تاکنون در مقام پاسخگویی برنیامدم اما در این برهه، صرفا برای تنویر افکار عمومی به سخنان شما پاسخ داده و در صورت ضرورت، در آینده آنچه را که بایسته است به تفصیل خواهم گفت.

    اکنون پاسخ به یادداشت رسانه ای شما:

    ابتدا خوشحالم که بعد از یکسال طرح موضوعات فساد مالی، اختلاس، ارتباط با اجانب و از این قبیل ترهات و اتهامات نسبت به اینجانب نزد جنابعالی، به این چند بند، محدود شد.

    جهت استحضار جنابعالی و مردم شریف، حقیر پیش از این پاسخگوی شورای محترم نگهبان، شعبه بررسی اعتبارنامه و اکنون کمیسیون تحقیق بوده و هستم. پیش از این مکتوب و مستند به مراجع ذیربط پاسخ تقدیم کرده ام و اگر بیش از این هم ضرورتی باشد، حتما پاسخگو خواهم بود و خود را در برابر قانون مطیع می‌دانم.

    در مرقومه تان تعرضی به شورای نگهبان و اعضای محترم آن کرده و آنچه که خود تشخیص دادید، بیان فرمودید. در این مقام خود را واجد صلاحیت برای پاسخ بدین امر نمی دانم و اصولا نه اطلاع و نه قصد دخالت و یا اظهار نظر در خصوص فرآیند‌های داخلی شورای محترم نگهبان دارم. در این چند ماهه عذرخواه و قدردان آنان بوده و هستم از حضور این عزیزان بزرگوار پوزش طلبیده که به هر دلیل قانونی و شرفی، وظیفه خود دیده اند که در خصوص صلاحیت اینجانب برای انتخابات، اعلام نظر مثبت کرده و متأسفانه آماج رسانه‌های بیگانه و منتقدین داخلی قرار گرفتند.

    اینجانب در هر شرایطی، خود را سرباز نظام و ولایت می‌دانم و ساحت شورای محترم نگهبان را پاک‌تر از کلامی که در نگاه شما و صدای آمریکا گفته شد، می‌دانم.

    جناب توکلی «این تذهبون» فکر می‌کنید نتیجه این حرف‌ها چیست؟ آیا فکر نمی کنید نتیجه این نوع حرف ها، سست کردن ریشه اعتقادات مردم است؟ من هم مثل شما معتقدم آنان معصوم نیستند، ولی آیا فکر نمی کنید اگر اعضای شورای محترم نگهبان معصوم نباشند، جنابعالی و حقیر هم به طریق اولی معصوم نیستیم؟

    پاسخ به «اسناد چه می‌گویند»:

    1. طرح آبرسانی به دشت امامزاده جعفر

    خوشحالم که قرار است پاسخگوی عقوبتی باشم که جرمش خدمت به مردم محروم منطقه ام است. خیلی دوست داشتم در ادوار حضورتان در مجلس، این فراگیری را داشته باشید که جداول پیوست قانون بودجه را ببینید و شناخت پیدا کنید. اگر چه ضرورتی به پاسخگویی نمی بینم و دولت و سازمان برنامه باید پاسخگو باشند (اگر نگویید دولت در اختیار شماست ولی صرفا جهت استحضار شما این طرح در سال83 - 82 آغاز شد و از سال 84 به بعد تا زمانی که اینجانب منتخب مردم شدم (سال 1391) متوقف ماند.

    رودخانه پرآب زهره از کنار زمین‌های نیازمند این خطه می‌گذرد و به خلیج فارس می‌ریزد. در کنار این دشت‌ها، چاه‌های نفتی وجود دارد که از خروجی این سرزمین نیازمند با مردمانی مستضعف، چراغ‌های پارک‌ها و ویلاهای شماها روشن می‌شود و آنان شکم گرسنه می‌خوابند.

    اگر نمی دانید، بد نیست سری به جداول پیوست شماره یک قوانین بودجه بزنید تا فرایند و نحوه تنظیم و طرح‌های مشابه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ببینید. اگر طرحی بدون مجوز آغاز شده است و مجوزات لازم را نگرفته است، یقیناً دستگاه‌های ناظر وظیفه داشته و دارند که بررسی کنند. جهت استحضار شما این طرح دارای مجوز تخصیص آب، ماده 23 (از سال 83) و موافقتنامه و غیره می‌باشد و هیچ مشکلی ندارد.

    اگر ادعا می‌کنید بعدها به این طرح‌ها قسمت‌های دیگری اضافه شده است (که درست است) شما بروید انبوه طرح‌هایی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ببینید که شرق و غرب را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به هم وصل کرده است و کسی ایراد نمی‌گیرد و خلاف قانون هم نیست و حداقل این که همه اهداف این طرح در محدوده یک شهرستان است.

    شما چه مشکلی با این موضوع دارید که بعد از سال‌ها کسی به داد آن مردم فقیر مردم رسیده و با تکنیک‌های بودجه‌نویسی آشناست و می‌تواند حق و حقوق آن مردم ضعیف را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ با توجیه دولت محترم ادا کند.

    مزید استحضارتان هدف این طرح حدود 7 هزار هکتار می‌باشد و زمین اینجانب مشروب است و از آب زیرزمینی استفاده می‌کند و نیازمند آب این طرح نیست (اشتباه به عرضتان رسانده‌اند بد نبود قبل از هر اظهارنظری تحقیق می‌فرمودید.)

    من را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از مواد قانون مجازات اسلامی نترسانید، این قوانین بر اساس شرع مقدس تنظیم شده است و هر گاه قاضی منصفی از من سؤال کند، پاسخ لازم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تقدیم خواهم کرد و فقط به یک کلام بسنده می‌کنم که مردم مستضعف آن خطه که حداقل بیست درصد از نفت کشور را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تولید می‌کنند، حداکثر درآمد آنان 60 درصد درآمد متوسط کشور است و این حداقل بیست درصد از نفت کشور را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تولید می‌کنند، حداکثر درآمد آنان 60 درصد درآمد متوسط کشور است و این حقشان نیست. به عنوان برادر کوچک‌تر یادآور می‌شوم که خرسند شوید از خدمت به مردمان مستضعف و بدانید دعای خیر و آه جانسوز آنان نزد خداوند متعال، بی‌پاسخ نمی‌ماند.

    2. فرایند نحوه بررسی بودجه در مجلس را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به روش امویان تشبیه کرده‌اید و همه ایرادات این فرایند را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ متوجه من کرده‌اید.

    حداقل این که چند سال در دولت بودید و مجلس هفتم و هشتم هم بدون این که من همکارتان باشم، به همین سیاق بودجه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تصویب و اجرایی کردید. با این وصف، چگونه ریاست من بر کمیسیون بودجه (برخلاف میل شما) حکومت اموی می‌شود و احتمالا دوران شما حکومت علوی!... «این تذهبون»؟

    3. موضوع شرکت پترو امید آسیا و تخلف آن شرکت قبلا هم حضوری خدمتتان توضیح داده و به گزارشی که به شورای محترم نگهبان هم دادید، پاسخگو بودم.

    جناب توکلی شرکت پترو امید آسیا متعلق به بانک متعلق به بانک سپه است. همچنان که فرمودید قرارداد پتروامید با شرکت ملی نفت ایران مربوط به سال 1389 است. حضور من به عنوان عضو هیأت مدیره پترو امید آسیا، در اواخر سال 1390 است و در سال 1391 هم با آغاز به کارم در مجلس شورای اسلامی از شرکت خارج شدم. با این اوصاف، این موضوع چه ارتباطی به من دارد؟

    مزید استحضار حضرتعالی گزارش دیوان محاسبات مربوط به سال‌های 1397 و 1398 است که خودتان بهتر از هر کسی می‌دانید رابطه دیوان محاسبات و کمیسیون بودجه چگونه است و اگر قرار است ارتباطی نامأنوس بین من و این شرکت وجود داشته باشد که نباید این گزارش تولید می‌شد و سرانجام این که در چند سال گذشته نشان داده شده است که نه دیوان محاسبات و نه قوه قضائیه در این امور با کسی تعارفی ندارد و این گزارش تخلف هم با علم و اطلاع اینجانب صادر و در حال پیگیری است.

    4. در خصوص زمین‌خواری شصت ساله خانواده ما، اگر مستندی قانونی دارید، لطفا طرح دعوی در دادگاه صالحه کنید. ان‌شاءالله پاسخ لازم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دریافت خواهید کرد.

    تعجبم بر آن است که مصوبه فسادستیز مجلس در سال 97 که اتفاقا در صحن مجمع فقط مورد حمایت جنابعالی، حضرت آیت‌الله رئیسی و جناب دکتر احمدی نژاد قرار گرفت و من مدافع آن بودم و مجمع تصویب نکرد را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به این موضوع ربط می‌دهید. خودتان می‌دانید که منظور آن قانون کی بود و ای کاش به حافظه‌تان فشار می‌آوردید تا بدانید در پایان آن جلسه به من چه گفتید و افسوس خوردید از عدم تصویب آن بند.

    خواهشمندم این نوع روش‌های غیر اخلاقی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در توجیه کارتان کنار بگذارید.

    5. سوابق مربوط به تحصیلاتم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تقدیم به کمیسیون تحقیق و پیش از این به شورای محترم نگهبان ارائه کرده‌ام که مورد بررسی قرار گرفته است.

    علاوه بر شورای محترم نگهبان، شعبه و کمیسیون مسؤول بررسی پرونده مدارک تحصیلی اینجانب می‌باشد اعلام تا تقدیم نمایم.

    6. در خصوص کیفرخواست بانک سرمایه، مستحضرید پرونده آنان بررسی و متهمین،‌ محکوم و در حال طی محکومیت خودشان هستند.

    در این رابطه از طرف نهادهای قانونی تاکنون نکته‌ای به من، اعلام و ابلاغ نشده است. بدیهی است همانند هر فرد ایرانی، وظیفه دارم در خصوص هر سوالی از مراجع ذی صلاح قضایی و حقوقی، پاسخگو باشم. لطفا به قوانین و مقررات حقوقی جامعه احترام بگذارید.

    7. نمی‌دانم تسلط جنابعالی بر امور طبقه‌بندی محرمانه کشور چقدر است که محتوای نامه محرمانه مراکز چهارگانه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بیان، تشریح و حکم صادر می‌کنید و اصولا چگونه جنابعالی به محتوای نامه‌های محرمانه دسترسی پیدا کرده‌اید؟

    من و خانواده‌ام آسیب دیده درگیری با منافقین بوده، در تحصن شرکت نکرده، استعفا نداده‌ام و این نوع اتهامات هنگام بررسی شورای محترم نگهبان حداقل در 4 روز گذشته که تأیید صلاحیت شدم، مورد بررسی قرار گرفته است. جنابعالی با طرح مکرر این مسائل، قصد دارید که فضای بررسی اعتبارنامه و سیاسی و جناحی کنید و نمایندگان محترم مجلس را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تحریک به واکنش سیاسی نمایید. بگذارید حداقل ریشه‌های اعتماد مردم بیش از این سست نشود.

    8. به موضوع تبارگماری و ایل سالاری اشاره فرمودید.

    نمی‌دانم اگر چند لر و زاگرسی در این مملکت شغل پیدا کردند و نه مسؤولیت باید گردن من را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بزنند. نمی‌دانم رشد پسرخاله‌هایتان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به شما نسبت بدهم یا رشد شما را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به پسر خاله‌ها؟

    شما شایسته بودید و یا آنان؟ و یا دیگر بستگان خودتان و اطرافیانتان که رشد کرده‌اند.

    چرا بر شما گران آمده است که یک فرد تحصیل کرده از استان کهگیلویه و بویراحمد که کوچک‌ترین ارتباط قومی و فامیلی با من ندارد رئیس پژوهشکده محیط زیست شود؟

    ایشان چه نسبت فامیلی با من دارد؟

    بالادست ایشان، چند نفر از خطه یک استان دیگر هستند؟

    آیا آنان به واسطه ارتباط با شما مسؤولیت گرفته‌اند؟

    آیا مثلاً آقای دکتر دژپسند که وزیر اقتصاد هستند و همشهری شما، به واسطه شما رشد کرده‌اند؟

    یا اگر سید شمس‌الدین حسینی در دوران نفوذ شما، در دولت دکتر احمدی‌نژاد وزیر شد، به واسطه نفوذ شما وزیر شد؟

    آیا رابطه دو رئیس قوه (لاریجانی‌ها) که به قول خودتان مادرشان خاله مادرتان و خاله همسرتان می‌باشد، نزدیک‌تر است، یا کسانی که به آنان اشاره فرمودید؟

    آقای توکلی! همگان می‌دانند داد «لر ستیزی» شما سر به فلک کشیده است و بیزارید از این قوم، ولی فراموش نکنید اینان انسان‌های ساده و خداجویی هستند که دل بزرگشان به مهر خدا وصل است و بس.

    9 و اما در خصوص بند آخر:

    اگر حتی یک ریال مال حرام پیدا کردید که زندگی من به آن آغشته است، گردنم از مو باریک‌تر، بزنید؛ اما خوشحالم که بعد از یک سال رواداری تهمت و افترا به من، نتیجه‌اش مرقومه شما باشد.

    کلام آخر

    جناب آقای توکلی!

    من نه انسان بزرگی هستم و نه به کسی وصل هستم. از دیار دور ایران زمین؛ یعنی کهگیلویه و بویراحمد، بدون رانت وارد دانشگاه شدم. درس خواندم و بدون هیچ پشتوانه‌ سیاسی، قومی، قبیله‌ای، رانتی، مسیر مشخص را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ طی کردم تا به امروز. سه دوره مردم عزیز دیارم، با رأی قاطع، حقیر را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به نمایندگی خود انتخاب کردند و در چهار دوره، شورای محترم نگهبان من را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تأیید کرده است.

    در این یک ماه گذشته، مجددا، دو بار مورد استعلام قرار گرفت. شعبه مربوطه رأی بر تأیید اعتبارنامه داد. من منتخب مردم فقیر لر و ترک قشقایی و دیگر اقوام آن خطه هستم. تا اینجا خدمتگزار بوده‌ام و هر گاه نظام تشخیص به عدم ادامه خدمتگزاری من داشت، منتی بر نظام ندارم و همواره خودم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مدیون نظام می‌دانم.

    رزمنده، بسیجی، جانباز و خانواده شهید هستم و همه اینها را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در برابر عظمت این انقلاب و خون شهدا ناچیز می‌دانم.

    شما را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به خداوند بزرگ، و خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به رأفت او می‌سپارم و جز به توکل به خداوند متعال، به هیچ چیز دل نمی‌بندم.

    به گزارش فارس غلامرضا تاجگردون منتخب مردم گچساران در نامه دیگری به کمیسیون تحقیق و اعتبارنامه توضیحات خود را در دفاع از اعتبارنامه‌اش مطرح کرده که این توضیحات اینجا    قابل مشاهده است.

    انتهای پیام/‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌


      


نیازمندیهای مهناد -درج آگهی رایگان - تبلیغات رایگان - تبلیغات اینترنتی - خرید و فروش بی واسطه

نظر
&

کرونا 5 رویداد ورزشی دانشجویان جهان را لغو کرد


 

 

  • کرونا 5 رویداد ورزشی دانشجویان جهان را لغو کرد

    به گزارش ایسنا، با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان و بنا بر موارد اعلام شده از سوی فدراسیون بین‌المللی ورزش های دانشگاهی (fISU) مسابقات پنج رشته ورزشی کاراته، راگبی هفت نفره، صخره نوردی، اسکی روی آب و بوکس را به دلیل موارد پیشگیرانه و پروتکل‌های بهداشتی لغو کرد. 

    بر این اساس، در نامه ای که از سوی دبیر کل فدراسیون بین‌المللی ورزش های دانشگاهی ارسال گردیده، دلیل این تصمیم درگیری بسیاری از کشورها و شروع موج دوم این بیماری اعلام و بر حفظ سلامت دانشجویان و مسئولان برگزاری این رقابت ها به عنوان وظیفه و اولویت اصلی این فدراسیون تاکید شده است.

    انتهای پیام